Yerkökü qanda müxtəlif xəstəliklərin ağırlaşması riskini azaldır.
“Qafqazinfo” xəbər verir ki, bu haqda dietoloq Vasilisa Ponomareva “MedikForum”a danışıb.
“Duz orqanizmdə suyu saxlamağa səbəb olur. Həddindən artıq su qan damarlarının divarlarına əlavə təzyiq yaradır. Tərkibində yüksək miqdarda kalium olan qidaların qəbulu bunun qarşısını almağa kömək edir, çünki bu, bədənin natriumdan xilas olmasına və qan damarlarını rahatlamasına kömək edir. Kaliumla zəngin olan tərəvəzlərdən biri də yerköküdür ki, onun 100 qramında 320 mq kalium var”, – deyə o bildirib.
Onun sözlərinə görə, yerkökü yemək qan təzyiqini aşağı sala bilər, amma bir araşdırma da şirə şəklində yerkökü içməyin ürək xəstəliyi riskini azaltmaqda faydalı olduğunu göstərib.
“Yerkökü suyu istehlakı, tədqiqatda ölçülən ürək-damar riskinin hər hansı markerlərindən asılı olmayaraq, ümumi antioksidant statusu artırmaq və lipid peroksidləşməni azaltmaqla ürək-damar sistemini qoruya bilər”, – dietoloq əlavə edib.